Direct contact? Bel: 06 53202437

Home > Voorbeeld cases > Werk/ontslag

Werk/ontslag

Vastgelopen arbeidsverhoudingen. Werknemer en leidinggevende/werkgever liggen met elkaar in de clinch. Valt het nog te repareren of wordt het een exit?

Commercieel medewerker buitendienst en reorganisatie

Naar een 15-jarig dienst verband wordt commercieel medewerker overgeplaatst naar een andere commerciële afdeling. Hij haalt ruimschoots zijn targets, maar zijn nieuwe leidinggevende heeft moeite met zijn stijl van werken en vindt hem te weinig innovatief. De werknemer voelt zich buiten gesloten. Hij raakt overspannen en zit ziek thuis. Een door het UWV geëntameerde mediation met re-integratie als doel leidt niet tot een oplossing. Werk elders dan op de commerciële afdeling, waar naartoe de werknemer is overgeplaatst is er niet.

De advocaat van de werknemer stuurt de werkgever een concept verzoekschrift aan de rechtbank om de arbeidsovereenkomst te ontbinden en een forse vergoeding toe te kennen, maar stelt tegelijkertijd mediation voor.

Tijdens de mediation maakt de HR manager van het bedrijf er veel werk van om de werknemer te laten inzien dat het bedrijf werkelijk dankbaar is voor wat hij al die jaren voor bedrijf heeft betekend en dat men net als hij het betreurt dat er in een bedrijf geen toekomst meer voor hem is. De werknemer, die verbitterd aan de mediation begon, staat daarmee open voor overleg voor reële oplossing. Na onderhandelingen bereiken zij een oplossing, waarbij het dienstverband nog twee maanden voortduurt, zonder de verplichting tot arbeid en met behoud van de lease auto. De werknemer krijgt naast de transitievergoeding een volgens beide partijen alleszins redelijk billijke vergoeding mee, alsmede betaling van zijn zeer forse advocaat kosten.

Financieel directeur Nederlandse vestiging van een buitenlandse multinational

Financieel directeur (59 jaar) met 24 jarig dienstverband is mede verantwoordelijk voor operationele zaken. Hij komt in het geweer tegen de manier, waarop het hoofdkantoor het nieuwe SAP software systeem wil implementeren. Na pensionering van de Nederlandse CEO, met wie hij een team vormde, liggen hij en de nieuwe CEO niet op een lijn. De verhoudingen escaleren. De financieel directeur wordt ziek en is 10 maanden uit de running. Daarna is zijn functie in feite -maar nog niet formeel- ingevuld door een ander.

Mediation (in het Engels) met de uit het buitenland overgekomen HR directeur  over de opties integratie of exit. Het wordt een exit na de zesmaands opzegtermijn, met een substantiële transitie + billijke vergoeding en vergoeding van kosten advocaat en overname van leaseauto